Log in om toegang te krijgen tot het magazine
Bezoek ook eens onze website(s) en Social Media.
Vul een zoekterm in om te zoeken binnen alle publicaties.
Log in om toegang te krijgen tot het magazine
TEKST en Beeld Joef Sleegers
Het bedrijf van de broers Rick en Niels Melenhorst in Erica laat zich niet in één woord omschrijven. Het is een mozaïek van teelten die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben, en van activiteiten, zoals begeleiding van Wajong-medewerkers en veredeling. Daarmee worden het risico en de arbeidsfilm gespreid. ’We kijken goed welke teelt bij de kas en bij ons bedrijf past.’
In de naastgelegen kas wordt statice geteeld, aan de overkant van de weg potrozen. Even verderop staat de kas met helleborus. Kwekerij Melenhorst is constant in beweging. Als je dan toch een constante factor moet aanwijzen, dan is dat alstroemeria die al geteeld wordt sinds 1985, het jaar waarin ouders Jan en Marietje een kas op deze plek hebben gebouwd.
Al snel besluiten ze uit te breiden en nemen de chrysantentuin van de buurman over. „Deze kas was eigenlijk te donker voor chrysant”, vertelt Rick. „Er kwam 4.000 lux belichting om meer rondes en een betere kwaliteit te kunnen telen. Desondanks leverden de onbelichte alstroemeria’s meer op. Dus werden de chrysanten ingewisseld voor alstroemeria. Maar de lampen verkopen lukt niet. Met de teeltvoorlichter hebben we toen onderzocht of belichting van alstroemeria rendabel was. Dat was niet gebruikelijk, maar het ging heel goed. De productie en de kwaliteit in de winter schoten omhoog.”
Als Rick in 1998 van de HAS Delft komt, bouwt de familie Melenhorst een nieuwe alstroemeriakas in Klazienaveen. De chrysantentuin wordt verkocht. „Toen kwam er een kink in de kabel. De import uit Afrika nam toe en de markt werd overspoeld met alstroemeria’s van een matige kwaliteit. Elk jaar ging er een cent van de middenprijs af, terwijl de gasprijs steeg naar 30 cent. De locatie werd onhoudbaar.”
De kas wordt verkocht aan een collega-alstroemeriateler. Rick blijft aan als bedrijfsleider, met het idee om de kwekerij ooit terug te kopen. Maar de marktsituatie voor alstroemeria blijft slecht. De locatie wordt opnieuw verkocht, nu aan een tomatenteler.
Rick moet op zoek naar iets anders en vindt dat in een nieuw tuincentrum dat hij samen met een buurman kan opzetten: de Plantjesmarkt. Dit gaat vlot van start, maar loopt uiteindelijk spaak omdat de grond niet de juiste bestemming heeft. Ondertussen is Jan Melenhorst in 2006 begonnen met de veredeling van alstroemeria in een afdeling naast de schuur.
Op 17 april 2012 slaat het noodlot toe op het ouderlijk bedrijf. Om negen uur in de avond branden de kas, de schuur en het halve woonhuis af. Oorzaak: vermoedelijk kortsluiting in de kantine. Het resultaat van zes jaar veredeling drijft in het bluswater. „In de as hebben we naar plantjes gezocht. Het grootste deel ging verloren.”
Ineens ligt de vraag op tafel of Niels en Rick, die allebei elders werkten, verder zouden willen met het bedrijf. Ze besluiten om de schuur en de kas te herbouwen, maar dan zonder belichting, om lowbudget te gaan telen met weinig energiekosten. „Eigenlijk hebben we zo tijd gekocht om te zien of de veredeling wat zou worden.”
Ze zetten een eigen laboratorium op met een laborant die in Wageningen is afgestudeerd. Eerst veredelen ze puur voor zichzelf. Maar na een tijdje komt er ook vraag van andere kwekers. „We wilden het liefst zo ver mogelijk weg leveren, anders zouden we onze eigen soorten op de veiling tegenkomen. Daarom leveren we vooral in Colombia en sinds twee jaar ook in Afrika. Nu ons assortiment breder is geworden, hebben we daar ruimte voor. Als iemand in Afrika onze soorten wil telen, dan stoppen we daar zelf mee.”
De broers zelf telen nu twaalf soorten alstroemeria, waarvan tien uit eigen veredeling. „Daarmee kunnen we de veredeling bekostigen. Bovendien doen we op die manier zelf de marktintroductie en krijgen we goede feedback.”
Vanaf 2017 worden de alstroemeria’s belicht met 100 µmol, om in de winter ook een goede kwaliteit te krijgen. Inmiddels is het bedrijf verder aan het verbreden. Zo zijn kassen in de straat gehuurd en aangekocht voor diverse teelten. „De buurman is één keer te koop, maar daar gaan we niet automatisch alstroemeria in telen. Dat vergt namelijk hoge investeringen als belichting en grondkoeling. We kijken welke teelt bij de kas en bij ons bedrijf past, rekening houdend met investeringen, risicospreiding en de arbeidsfilm.”
De kas waarin statice wordt geteeld krijgt bijvoorbeeld restwarmte uit de belichte alstroemeriakas. De onbelichte huurtuin aan de overkant is geschikt voor potrozen. En helleborus heeft de drukste periode in de winter, als het rustig is in de alstroemeria en de potrozen. „Daarmee krijgen we de arbeidsfilm nagenoeg vlak. Zo puzzelen we met verschillende teelten.”
De arbeid heeft Melenhorst grotendeels ingevuld met jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. „De directeur van een ZMLK-school vroeg eens of we stageplekken hadden voor jongeren. Het UWV wilde ook graag mensen bij ons plaatsen die op zoek waren naar werk. Vijftien jaar geleden zijn we een pilot gestart, en sindsdien hebben we ons daarin gespecialiseerd.” De jongeren worden volgens de CAO betaald. Het UWV bepaalt hun loonwaarde en past zonodig de rest van het loon bij.
„Het vraagt wel wat aanpassingen in het bedrijf”, vertelt Melenhorst. „Normaal doe je meerdere taken in een werkgang; bij ons is het één werkgang per ronde. Dat kost wat extra tijd. Voor ons is het voordeel dat we er heel loyale medewerkers aan hebben. De jongeren vinden het erg fijn dat ze hier kunnen werken en een vast contract krijgen.”
Niels en Rick Melenhorst
BEDRIJF Melenhorst alstroemeria
PLAATS Erica
OPPERVLAKTE 2,5 ha glas en 7.000 m2 buitenteelt
GEWAS alstroemeria (1,1 ha), potroos (0,9 ha),
statice (0,3 ha) en helleborus (0,2 ha)
1985
Ouders Jan en Marietje beginnen op de huidige locatie met alstroemeria, gips en violier.
1988
De houten kas is aan vervanging toe. De nieuwe wordt over het gewas heen gebouwd.
1991
De chrysantentuin (1,7 ha) van de buurman wordt overgenomen. Hier komt belichting in.
1998
Rick klaar met HAS. Nieuwbouw Klazienaveen. In 2001 komt Niels van school.
2006
Inrichting van een laboratorium voor de veredeling van alstroemeria.
2011
Met de buurman begint Rick De Plantjesmarkt, maar dat project houdt op.
2012
De kas en de schuur branden af. Groot deel van veredeling gaat verloren.
2013
Bedrijf opnieuw opgebouwd in sobere uitvoering zonder belichting.
2017
Investering in WKK en belichting voor betere winterkwaliteit alstroemeria.