Log in om toegang te krijgen tot het magazine

Loading...

BRANDED CONTENT

Chrysantenteler verrast door succesvolle groene luisbestrijding

Henry Satter: ’Minder spuiten zorgt voor betere bio-balans’

Vlnr teeltmanager Johan van Putten, Mart van Buren, Henry Satter en Gerard Bok zijn enthousiast over de voorlopigeresultaten van de nieuwe strategie om luis aan te pakken.

 

Hortipoint Mediaproducties in samenwerking met Van Iperen. Dit artikel valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

 

BRANDED CONTENT – Henry Satter uit Zuilichem past een nieuwe strategie toe voor luisbestrijding, ontwikkeld door toeleverancier Van Iperen. „Voorspuiten doen we niet meer en als het kan spuiten we ook niet meer schoon voor de oogst”, zegt de chrysantenteler. „We hebben insectengaas voor de luchtramen, zetten meer biologische bestrijders in, gebruiken brandnetelgier als plantversterker en scouten zorgvuldig. Er zijn aandachtspunten, maar het loopt beter dan ik had gedacht.”

Henry Satter startte in 2015 een eigen, 3,2 ha groot bedrijf in Gameren. Sinds 2021 werkt Henda Flowers samen met Kreling Chrysanten. In 2022 kreeg het bedrijf een gloednieuwe hoofdlocatie van 6 ha in Zuilichem en werd een huurtuin van 2,4 ha betrokken om in de stijgende vraag te voorzien. De voortvarende ondernemer staat ook bekend als een voorloper in full led belichten en in groene gewasbescherming.

Groene luisbeheersing

Voor Accountmanager Gerard Bok en Technisch specialist gewasbescherming/biologie Mart van Buren van Van Iperen was het dan ook een kleine stap om Satter te polsen voor een project waarin groene luisbeheersing centraal staat.

„Het gaat om een nieuwe strategie, die al enige tijd in ontwikkeling is”, licht Bok toe. „We brengen die nu in praktijk met een beperkt aantal telers. Daar is toch wel wat lef voor nodig.”

„Wij passen meerdere biologische bestrijders toe, die wekelijks op speciale inzetpunten worden geïntroduceerd”, vult Van Buren aan. „Op basis van preventieve overkill en intensief scouten zou je dan nog maar weinig chemie nodig hebben. De ervaringen die we hier samen opdoen, kunnen helpen om de strategie te verfijnen en om de drempel voor andere chrysantentelers te verlagen.”

Wens en noodzaak

Satter past de ’groene luisstrategie’ sinds week 4 toe. „Ik wil graag minder spuiten, want dat zorgt voor een betere bio-balans in de kas”, motiveert hij. „Dat we dat niet eerder konden of durfden, ligt vooral aan de luizen. Die kunnen zich heel snel ontwikkelen en het signaleren van haarden in een volvelds gewas als chrysant is en blijft lastig. Van Iperen en specialisten zoals Koppert zitten echter niet stil. De voorgestelde aanpak klinkt goed en als het onverhoopt toch niet lukt, kunnen we nu nog terugvallen op chemie. Liever niet, want de keuze aan chemische middelen wordt steeds kleiner en dat pakket is in feite niet meer toereikend. Hoe eerder we verder kunnen vergroenen, des te beter het is. Daar moet je dan ook je nek voor willen uitsteken.”

Preventieve maatregelen

Het succes van de groene aanpak staat of valt met preventie en gedisciplineerd scouten. Bij de nieuwbouw in 2022 heeft Satter de lucht­ramen laten voorzien van insectengaas. „Daar kun je luizen en andere relatief grote plaaginsecten heel effectief mee weren”, zegt hij. „Via toegangsdeuren, kleding van medewerkers en de corridors kan er ­altijd nog iets de kas in komen, maar het scheelt echt een heel stuk. En bij de corridors hebben we ventilatoren geplaatst die als luchtgordijn werken. Ook dat kan het invliegen terugdringen.”

Wekelijks worden de vangplaten geanalyseerd, wat een indicatie geeft van de toe- en afname van verschillende populaties (vliegende) plaaginsecten. Aanvullend wordt er scherp geobserveerd tijdens het wekelijks uitzetten van de biologische luisbestrijders. Dit gebeurt handmatig vanaf het buisrailplatform, dat opvallend snel over het ­gewas heen beweegt om tientallen zogenaamde ’luizenhuisjes’ te bevoorraden. Zo’n luizenhuisje bevat verschillende houders voor kokers met sluipwespen (Aphidius colemani en Aphidius matricariae) en eventuele andere natuurlijke vijanden, die door een afdakje droog blijven wanneer er bovenlangs water wordt gegeven.

„Locaties met haarden worden extra scherp in de gaten gehouden, ­zodat we direct kunnen bijsturen als dat nodig is”, verklaart de teler. „Dat is tot nu toe slechts in één vak gedaan, met Teppeki. Verder hebben we nog geen chemie hoeven inzetten, ook niet om af te spuiten.”

Ervaringen en leergeld

Dat positieve bericht betekent niet dat alles vanzelf gaat. Na de start in week 4 bleek dat er behoorlijk wat luis in de kas aanwezig was. Satter: „Gelukkig ontwikkelen luizen zich in februari niet snel en kregen de biologische bestrijders de plaag vrij vlot onder controle. De keerzijde was dat veel takken tientallen tot honderden mummies van geparasiteerde luizen bevatten, die daardoor onverkoopbaar waren. Je moet er dus echt van begin af aan bovenop zitten. We zien nu ook dat het al maanden op rij goed gaat.”

Om de kans op herhaling en snelle plaaguitbreiding verder in te dammen, besloten Van Iperen en Satter om het preventieve arsenaal te versterken met brandnetelgier, dat in veel biologische teelten toepassing vindt als plantversterker. „Ik spuit het wekelijks”, zegt de sierteler. „Het is goed voor de planten en luizen vinden het niet lekker, waardoor het gewas minder aantrekkelijk wordt.”

Positief gevoel overheerst

Al met al zijn klant en toeleverancier enthousiast over de voorlopige resultaten. „We blijven zoeken naar mogelijkheden voor verbetering en we hopen alleen nog chemische middelen nodig te hebben als de biologie het even niet redt”, zegt Bok. „Dat kan ook het geval zijn bij andere plagen, maar luis was een echt zorgenkindje. Daar lijken we nu toch een effectief groen antwoord op te hebben. Ook in teelten waar onze luisstrategie anders wordt ingevuld.”

 

Henry Satter: „Hoe eerder we verder kunnen vergroenen, des te beter.”
De ’luizenhuisjes’ bevatten verschillende houders voor kokers met natuurlijke vijanden.
  • Hoofdrol voor AI op tuinbouwbeurs

    De GreenTech 2024, vorige week gehouden in Amsterdam RAI, stond dit jaar in het ­teken van kunstmatige intelligentie (AI).

    Next page

    23.

  • Telers kijken vaker over deheg bij andere veredelaars

    Voor telers geeft FlowerTrials een goed overzicht van de noviteiten voor het komende seizoen met specialisten ter plaatse die teelttechnische informatie verstrekken.

    Next page

    25.