Markt & Trends – Analyses Potplanten

Markt & Trends – Analyses Potplanten

Impatiens Nieuw Guinea heeft last van koelte en hitte

Foto: Pixabay

De markt is onderkoeld, daar heeft ook impatiens Nieuw Guinea last van. De hittegolf in Europa maakt het er niet veel beter op. De handel doet het even voorzichtig aan met de dorstige plant, om problemen te voorkomen.

Het seizoen kwam nooit echt goed op gang voor het vlijtige liesje. Tot week 22 presteerde de plant verhoudingsgewijs wel beter dan veel andere planten. Maar toen de hele markt het hard te verduren kreeg, werd ook impatiens Nieuw Guinea meegesleurd. „Alle landen zijn in mineur. De daghandel is slap en de klok kan de aantallen niet aan. Er is best wat doordraai geweest, maar niet zo massaal als bij veel andere producten”, beschrijft Jaco van Dijk van Van Dijk Potplanten. De marktsituatie zet ook een rem op de afzet van de nieuwe, dubbelbloemige soorten die hij nu kleinschalig teelt. Er ziet weinig ruimte voor vernieuwing in een terughoudende markt. Wel gaat hij ervan uit dat de welkome innovatie de markt op termijn zal verruimen.

Kees Preesman van Preesman Plants is niet ontevreden over de resultaten tot nu toe. „In juni stroopte het even, maar verder hebben we met goede kwaliteit, afgepaste aantallen en sterke vaste lijnen, de daghandel op gang kunnen houden.”
Door de extreme temperaturen deed de handel vorige week nog een stapje terug. Kweker Jac Hoogendoorn: „Vooral de binnenlandse vraag kreeg een knauw, die is goed voor 50% van onze afzet. De plant heeft veel water nodig in de keten, dus de handel is voorzichtig.” Zo ook Vincent Groenewegen van Agora Group. „We kopen er bij hitte wat minder van in, terwijl de productie juist harder gaat. Afgezien van de algehele marktsituatie, is impatiens een stabiele factor in het traditionele segment. Met dubbelbloemige en langer bloeiende soorten, komt er langzaam wat beweging in het sortiment.”

Impatiens Nieuw Guinea l Aantallen en middenprijs van impatiens Nieuw Guinea op de Royal FloraHolland veilingen van 2017 t/m 2021.

Hydrangea paniculata l Aantallen en middenprijs van Hydrangea paniculata op de Royal FloraHolland veilingen van 2017 t/m 2021.

Markt & Trends – Analyses Potplanten

Hydrangea paniculata vindt met ‘mini’s’ nieuwe wegen

Foto:
Pixabay

Hoewel het aandeel van pluimhortensia paniculata in de totale productgroep nog maar 10% is, groeien productie en afzet snel. Met de ontwikkeling van compacte soorten en patio-mini’s, blijft het segment groeien en bewegen.

In 2017 werden er 450.000 stuks Hydrangea paniculata verkocht via Royal FloraHolland, in 2021 600.000. De pluimhortensia zit duidelijk in de lift. Deze heeft niet alleen een opvallende verschijning, hij kan ook beter tegen kou en hitte dan de ’gewone’ macrophylla.

De teelt is niet nieuw, wel wordt de pluimhortensia nog niet zo lang als compacte, bloeiende plant voor terras en tuin geteeld. De ontwikkeling van dwergstruiken was al even in gang, nu komen er ook steeds meer terras- en tafelmini’s bij. Met de compacte planten behalen exporteurs betere beladingsgraden. Dit jaar zijn zelfs de grotere paniculata’s wat meer gedrongen. „Door het scherpe licht in het voorjaar zetten ze eerder bloem, waardoor ook de gewone soorten kort bleven”, geeft kweker Peter Vlasveld aan.
Ook de populaire paniculata moet er dit jaar aan geloven. Nu de productie na een paar vette jaren is gegroeid (+18% ten opzichte van 2021), loopt de middenprijs met 8% terug. „De visuele handel gaat duidelijk stroever nu. Tuinplanten zonder bloem kun je makkelijk bewaren, maar een bloeiende paniculata moet op een gegeven echt weg. Dan maar voor een lagere prijs”, zegt Arjo Bouman van kwekerij Van Son & Koot. De kleinere paniculata’s hebben nog het voordeel dat ze qua prijsstelling wat beter in de markt liggen nu. „Die doen het beter dan de grotere. Logisch, want de consument keert elke euro nu drie keer om. Het is jammer dat paniculata nu een pas op de plaats moet doen, maar het product heeft alles in zich om straks weer goed te herstellen”, zegt Jochem Nieuwesteeg van handelsbedrijf Plant Collect.

{{graphic_description_2}}

BRON: Royal FloraHolland


  Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/digitaal.bloemisterij.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 965
 • Markt & Trends – Analyses Potplanten

  Next page

  1.


  Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/digitaal.bloemisterij.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 928
 • Markt & Trends – Analyses Potplanten

  Next page

  1.