TEKST en Beeld Hans Neefjes
De prijsvorming van delphinium is dit jaar prima, want er zijn weer volop trouwerijen en events. De coronajaren waren geen vetpot voor deze bloem, vertelt teler Bas den Bleker. „Prijzen van ruim een euro per tak voor de langste sorteringen heb je echt nodig. Het is een lastige teelt. Je snijdt niet zomaar 25-30 goede stelen per m2 op jaarbasis. Dat weten veel mensen niet.”
Bas den Bleker is net terug van een rondje racefietsen op vrijdagmiddag. De telefoon ging mee. „Die is bijna alweer leeg. Er kwamen veel bestellingen binnen tijdens het fietsen. Dat is mooi, want dan kan een flink deel al tijdens het weekend verkocht worden in de webshops bij een aantal klanten. Hopelijk gaat dat zo goed dat ze maandag weer met een schone lijst beginnen. En als mijn korte handel, de takken van 80 cm of korter, in het weekend alvast verkocht is, is maandag de kans op een goede klokprijs voor de lange groter. We klokken ongeveer de helft van onze productie.”
Zeventig klanten
Het nauwe contact met klanten komt regelmatig ter sprake deze middag. Den Bleker schat dat hij zo’n zeventig klanten heeft. Een breed publiek. De een bestelt dagelijks, een ander vier keer per jaar. Het bijbehorende volume verschilt eveneens. Het gaat van een bos tot 70-80 emmers per bestelling. „Wij zijn voor alles in. In de directe handel vraag ik wel altijd iets meer dan de klokprijs, en die prijs geldt voor een bepaalde tijd. Soms zit ik goed met een afgesproken prijs, soms de klant. Dat hoort erbij. Je moet elkaar in de handel iets gunnen. Het gaat om relaties voor de langere termijn.”
Als er grote partijen witte delphinium gewenst zijn, zeg 2.000 stelen per dag, dan is Den Bleker de enige die dat kan leveren. De teler zegt het niet om op te scheppen. Het is gewoon een feit dat hij met 9.000 m2 Centurion White het grootste aanbod wit heeft in Nederland. En samen met een collega heeft hij zo’n 75% van het totale aanbod delphinium in ons land.
Jaarrond klanten bedienen
Het aanbod van Den Bleker en zijn collega is jaarrond omdat beiden ook een productielocatie in Portugal hebben. „Ik ben daar zelf vijf jaar geleden begonnen. Enerzijds omdat ik mijn klanten jaarrond wil bedienen. Er is wel import uit Afrika, Spanje en Italië, en ik heb het idee dat dit groeit, ook met lange delphiniums. Maar dat aanbod is niet altijd stabiel qua stuks en kwaliteit. Andere voordelen van de productie in Portugal zijn de inkomsten en arbeidsinvulling in de wintermaanden. Van december tot half april snijden we in Nederland geen bloemen.”
Er wordt samengewerkt met een ervaren delphiniumteler in Portugal. Op jaarbasis is die kwekerij goed voor ongeveer eenderde van het aantal stelen dat Den Bleker in Nederland verwerkt. Het zijn cultivars – diverse kleuren met uitzondering van wit – die hij niet in Nederland teelt, of liever gezegd kan telen; ieder klimaat heeft zijn specifieke sortiment. „Dat is best een puzzel, maar met veel testen kom je een heel eind.”
Twee keer per week komt er momenteel een lading bloemen binnen vanuit Portugal. „De laatste zending van vorige week was 10.000 stelen. Die heb ik samen met een medewerker in drie uur gebost. De afzet verdelen we over meerdere dagen.”
Niet de eerste zijn
Het bossen ging snel, beaamt de teler. Het komt door de nieuwe machine, de Havatec Wave, die hij sinds drie maanden op zijn bedrijf heeft. Het is de zevende die Havatec installeerde, en de derde in delphinium. „Ik wilde niet de eerste zijn, want het is een nieuwe manier van bossen en de investering van zo’n 3 ton is best pittig. Hij draait nu soepel, maar ik heb hem afgelopen weken wel een paar keer vervloekt. Het bleek dat er toch nog enkele dingen iets aangepast moesten worden voor mijn situatie. Dat is goed en snel geregeld, maar gaf wel stress. Bij mij bleven bijvoorbeeld de stelen van twee cultivars haken op het punt waar het blad verwijderd was. Dat was bij andere nog niet voor gekomen. Dat haken is nu bijna onmogelijk.”
De genoemde prestatie met de Portugese bloemen was met twee man en betrof relatief korte stelen. Normaal gesproken kun je met drie personen zo’n 3.500 stelen per uur verwerken via de Wave. Op de traditionele manier aan een boslijn is de uurprestatie 250 stelen per persoon. „Als ik dat doorreken, dan is mijn voorzichtige schatting een arbeidsbesparing van €50.000 op jaarbasis. Dat is fors, maar belangrijk is ook de rust die de machine geeft. Op drukke dagen gingen we soms door met bossen tot 21:00 uur en dan was het nog niet klaar.”
Tien gelijkwaardige stelen
Het opleggen en afhalen van de bloemen bij de machine vraagt enige ervaring, weet Den Bleker inmiddels. Een groot voordeel vindt hij de verbeterde uniformiteit: altijd tien gelijkwaardige stelen in een bos en een vlakke ’bovenkant’. „Die gelijkmatigheid had ik niet verwacht. We kunnen vijf sorteringen instellen. Dat is voldoende.”
Omdat het boswerk sneller klaar is, heeft de teler meer tijd voor andere zaken. Het afstoten van de huurlocaties en de verhuizing naar de nieuwe woning bij het bedrijf in Wateringen dragen daar ook aan bij. Sinds kort woont hij voor het eerst bij de kwekerij. „Er is nu meer tijd voor ons gezin en in teelt komen we steeds een stapje verder. Even ’s avonds of in het weekend een rondje door de kas lopen helpt echt bij het finetunen van het klimaat en de teelt. Delphinium is een heel mooi, maar ook een heel lastig gewas. De eerste snede lukt meestal wel, maar daarna kan het percentage uitval, om allerlei redenen, oplopen tot 90%. Sinds een jaar of vijf hebben we de teelt behoorlijk onder controle, maar het blijft opletten, ook in de opkweek van het uitgangsmateriaal dat we uitbesteden bij derden.”
{{company_title}}
{{company_year}}
{{company_year}}
{{company_body}}
-
Teelt van delphinium sinds zo’n vijf jaar onder controle
Next page1.
Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/digitaal.bloemisterij.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 965
-
Teelt van delphinium sinds zo’n vijf jaar onder controle
Next page1.
Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/digitaal.bloemisterij.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 928