Vakgenoot: Ingrid Luyssen

Het vak – Vakgenoot

Ingrid Luyssen

TEKST en BEELD Jerom Rozendaal

Wat voor een bedrijf zijn jullie?

„Wij zijn een bedrijf dat zich sinds 1985 specialiseert in de teelt van Laurus nobilis oftewel Vlaamse laurier, later is daar lagerstroemia bijgekomen. Dit doen we op twee hectare waarvan een stuk kas die overigens de nodige schade heeft opgelopen tijdens de storm eind februari. Daar overwinteren jonge planten.
 Laurier is onze specialiteit. Daar hebben we meerdere variëteiten van, drie daarvan hebben we commercieel. Maar de lagerstroemia is de laatste tijd ook sterk geëvolueerd. Wij hebben inmiddels 100 variëteiten die via tuincentra en groothandelaren naar het buitenland vertrekken.”

Vanwaar deze specialisatie?

„Dat is eigenlijk bij toeval ontstaan. Jaren geleden hadden we planten besteld uit Amerika en ter opvulling van het laadruim hebben we daar wat lagerstroemia bijgedaan. Dat bleek goed aan de slaan en in de loop der jaren zijn we hierin sterk gegroeid.”

Willen jullie daarin verder groeien?

„Laurier blijft onze hoofdactiviteit, goed voor 80 procent van de omzet. De mogelijkheid om te groeien met lagerstroemia lijkt beperkt. Het is een vrij onbekende plant die ook nog eens bloeit als mensen met vakantie zijn, in augustus en september.”

Hoe is jullie bedrijf ontstaan?

„Mijn man heeft het bedrijf van zijn ouders overgenomen en ik ben er van lieverlee ingerold. Ik ben eigenlijk economist van beroep, maar hou me nu volledig met de teelt bezig en de verkoop. Mijn man doet ook een stuk van het administratieve werk, hij is sterker met computers. De komende jaren willen we nog wat kleine investeringen doen om het arbeidsgemak te verbeteren, maar grote investeringen staan er niet meer op de planning. Ik ben 55 en wij hebben geen opvolging. De kinderen hebben geen interesse om het over te nemen.”

Hebben ze geen groene vingers?

„Groene vingers zijn op zich geen vereiste om een sierteeltbedrijf te hebben. Managen is tegenwoordig meer van belang. De groene vingers kun je inhuren. De kinderen hebben andere interesses.”

Wat doet u in uw vrije tijd.

„Ik lees graag wel eens een boek en ga ook graag voetbal kijken. Naar de wedstrijd van mijn zoon of naar een wedstrijd van Club Brugge.”

’Managen is tegenwoordig meer een vereiste dan groene vingers’

LEEFTIJD 55TEELT laurier,
lagerstroemiaPLAATS Wingene, BelgiëBEDRIJF Sierplant.be


  Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/digitaal.bloemisterij.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 965
 • Vakgenoot: Ingrid Luyssen

  Next page

  1.


  Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/digitaal.bloemisterij.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 928
 • Vakgenoot: Ingrid Luyssen

  Next page

  1.