Kijk op de week

Kijk op de week

Zou zo’n diefstal ook bij jouw bedrijf kunnen gebeuren?

Ik heb er een rekensommetje op losgelaten. Op de RFH-diefstal van €4,3 miljoen. Ervan uitgaande dat hij een 36-urige werkweek draaide dan ‘verdiende’ de verdachte in negen maanden tijd – bovenop zijn salaris – een slordige €22.000 per werkdag. Dat is maar liefst €3.062 per uur! Gelukkig is hij in de kraag gevat en hopelijk krijgt de veiling het geld terug via OM en verzekering.

Dit laatste is overigens nog maar de vraag, want RFH had zijn zaakjes niet goed op orde, geeft de veiling ook zelf toe. Ze heeft inmiddels beleid en procedures aangescherpt om een dergelijke diefstal in de toekomst te voorkomen. Dat alleen al wijst erop dat ze het niet goed geregeld had.

Er zijn vragen te over. Is de jongeman goed gescreend voordat hij bij de veiling kwam werken? Hoe heeft hij het gedaan? Hoe kan het dat hij – nog niet lang in dienst – zelfstandig zijn gang kon gaan? Wie moest op hem toezien? Wie draagt de eindverantwoordelijkheid? En waarom ontdekte de veiling niet zelf dat er sloten geld verdwenen? Op 6 augustus horen we meer. Dan komt de verdachte voor de rechter. Tot dan geeft de veiling in het belang van het strafrechtelijk onderzoek geen antwoorden op deze vragen.

Er is nog een interessant gegeven. RFH is een immens bedrijf waar dagelijks meer dan 100.000 transacties plaatsvinden. Dat gaat gepaard met navenante financiële stromen en dat maakt haar gevoelig voor malversaties. RFH is niet de enige grote partij in de sierteeltketen. Zo weet ik dat dat collega-veilingen de zaak op de voet volgen. Kan het ook bij hen gebeuren? En hoe zit het bij groeiende kwekerijen en consoliderende handels- en veredelingsbedrijven? En bij middelgrote en kleine bedrijven? Kortom: heb jij jouw zaakjes wel op orde?

Arie-Frans Middelburg
vakredacteur