Kijk op de week

Kijk op de week

De veiling heeft een hoop uit te leggen

Het was weer druk in Aalsmeer vorige week. Gezellige gesprekken, koffie, bijen en opvallend veel papieren hoezen en eco-trays. Royal FloraHolland was zelf ook prominent aanwezig op de beurs en de Floriday-mensen waren dit jaar goed te herkennen aan hun paarse polo’s. Het waren er nogal wat. Maar de veiling heeft dan ook een hoop uit te leggen.

Afgelopen weken is er commotie ontstaan over de digitale versnelling die de veiling heeft ingezet. Vanaf eind volgend jaar gaat de veiling naar 100% digitaal en moeten alle orders via Floriday lopen. Orders die nu nog via EAB en VMP-koppeling gaan, zijn straks verleden tijd. Als partijen via de veiling willen afrekenen, moet een koper direct op Floriday een bestelling plaatsen. Uit de gesprekken op de beurs bleek wel dat heel weinig orders nu op deze manier verlopen. Er gaat komend jaar dus nog wel wat veranderen.

De versnelling roept flink wat vragen op onder kwekers en klanten en FloraHolland gaat deze komende maand in de regiobijeenkomsten beantwoorden. Duidelijk is wel dat de datum eind 2020 definitief is en dat de nieuwe werkwijze nodig is om aan de aangescherpte wetgeving te kunnen voldoen. Die nieuwe wet (onder meer PSD2) laat niet meer toe dat telers de bestelling invoeren.

Alle hens aan dek voor de veiling én de softwareleveranciers, om iedereen aan boord te houden. Op dit moment is er namelijk nog geen goede koppeling tussen de sofwaresystemen en Floriday. En die moet er zijn om alles via Floriday te kunnen laten lopen. Gaat dit wel lukken? Dat er veel vragen zijn over de werkbaarheid, haalbaarheid en plotselinge snelheid, is heel goed te begrijpen. Dat het naar 100% digitaal moet, daar zal hopelijk meer begrip voor zijn. Welkom in 2020.

Cindy van der Zwet
vakredacteur