Log in om toegang te krijgen tot het magazine

Loading...

Doseer nu extra ijzer na stoombeurt in lisianthus

  • Overmaat mangaan

In de grond is er altijd een competitie (antagonisme) tussen de opname van ijzer en mangaan. Bij een overmaat aan opneembaar mangaan neemt de plant weinig ijzer op, zeker in te natte grond. Dit uit zich in lichtgele vlekkerige bladeren in het groeipunt. Ondanks het toedienen van voldoende ijzerchelaat ontstaat er toch ijzergebrek.

Op veel gronden ontstaat  na het stomen een overmaat aan mangaan. Normaal is dit in de grond aanwezig in een vorm die voor de plant slecht opneembaar is. Na het stomen komt mangaan als een mangaanoxide voor die makkelijk opneembaar is voor de plant. Vooral bij een lagere pH-KCl van de grond (kleiner dan 6,5) kan makkelijk een overmaat aan mangaan (> 10 μmol/l) ontstaan. Bij lisianthus komt dit door antagonisme tot uiting in de vorm van ijzergebrek. Daarom is het op gevoelige gronden raadzaam extra ijzerchelaat mee te geven in de A-bak. Bij een pH-KCl boven de 6,8 alleen in de vorm van het dure roodijzer EDDHA, minimaal 3 kg/1.000 liter bak. Bij een lagere pHKCl kan 3 kg DTPA per 1.000 liter bak worden meegegeven.

Geef vanaf de start met de eerste gietbeurt 1 gram ijzerchelaat per m2 mee. En teel dan ook iets droger, want dan bindt het actieve mangaan aan de zuurstof van de lucht en is het niet meer opneembaar voor de plant. Hierdoor krijgt het groeipunt weer een donkerder kleur. Het bonte blad door ijzergebrek wordt versterkt door een bespuiting met Berelex. Berelex verdunt het bladgroen in het blad en veroorzaakt een blekere bladkleur.

Dirk Jan Binnendijk
Tuinbouwadviezen

Belast cymbidium niet te lang met bloemtakken

  • Balans 

Door de warme zomer valt een deel van de productie na de 1 november en bij de december-/kerstbloei is een vergelijkbaar effect. In vrijwel alle gevallen wordt dan besloten om de productie te bewaren voor de volgende verkoopronde, in dit geval voor de Valentijn. Echter, de plantbelasting blijft dan te hoog voor dit donkerste deel van het jaar. Er worden al te weinig assimilaten aangemaakt voor gewasonderhoud. En die overblijvende takken nemen ook extra licht weg. Daardoor teren planten en wortels te veel in. Hierdoor zijn deze planten niet of nauwelijks meer op tijd in bloei te krijgen voor het volgende seizoen. Bovendien neemt de kwaliteit van ’gespaarde takken’ af en ze verhogen de aanvoer. Daar krijg je geen betere prijzen van.
Haal de rijpe takken er dus af. Neem het verlies nu, verlaag de temperatuur en zorg dat de planten voor de Valentijn wijder gezet zijn. Verwijder dan de slechte planten en degenen met virus of schildluis. Voorkom herbesmetting. Stop zulke planten in een zak en sleep ze niet door het gewas heen. En was je handen of pak andere handschoenen

De planten die voor 1 november 2021 moeten bloeien, moeten al op hun plek staan. Elke week later impliceert dat de productie 20% of meer daalt. Dat geldt ook voor potcymbidium.

Als de bloei in de afdeling voor Valentijn/Vrouwendag te laat is, dan wordt de temperatuur vaak met 1-2°C verhoogd. Dat heeft weinig zin. Twee weken 1°C hogere etmaal = minder dan 1 dag vervroeging.



Floricultura Teeltadvies

Hou plaagdruk lelie laag met biologische bestrijders

  • Trips en bladluis

Trips setosus en luis zijn nog steeds de grootste plagen in lelie. Vooral de Oriëntals zijn erg gevoelig maar ook LA-hybriden kunnen worden aangetast. Bladluizen hebben een voorkeur voor planten die veel stikstof bevatten. Wees dus voorzichtig met de stikstofbemesting. Ook worden bladluizen als eerste waargenomen in planten die te droog of op tochtige plekken in de kas staan. Voorkom daarom droge plekken en scherm tochtige plekken af. Er zijn in de praktijk goede ervaringen opgedaan met de bestrijding van trips en bladluis door de inzet van biologische bestrijders. De biologische  tripsbestrijding bestaat uit de inzet van ’bodem’-roofmijten direct na het planten gevolgd door het wekelijks inzetten de roofmijt montdorensis en voedermijten. Hiermee wordt de tripspopulatie op een laag en acceptabel niveau gehouden. Tegen bladluizen kunnen galmuggen en sluipwespen worden ingezet. Mocht onverhoopt toch te veel aantasting ontstaan, dan kan chemisch worden ingegrepen. 

  • IJzergebrek

  
In de wintermaanden wordt regelmatig ijzergebrek waargenomen in lelies uit de groep van de Oriëntals en de OT-hybriden. IJzergebrek is goed en snel te bestrijden door, direct na het constateren ervan, ijzerchelaat toe te passen. Gebruik bij een lichte verkleuring 2 tot 3 gram EDDHA per m² en bij een zware verkleuring 5 gram per m². Maak het gewas en de grond voor de bemesting vochtig en regen na de bemesting het blad schoon met water. Pas ijzerchelaat alleen bij donker weer toe of tegen de avond.

Hans Kok 
Delphy

Tijd voor overpotten van big plugs vaste planten

  • Herplanten

Bij diverse vaste plantenkwekers worden komende maand big plugs (Jumboplugs) overgepot. Oftewel opgepotte soorten die eerst op een grotere plug de koude periode hebben ondergaan en nu op de eindpot worden geplant. Dit verkleint de kans op onkruid en geeft ruimtebesparing. Het gebeurt verder op verse grond, waardoor een gezonde hergroei plaatsvindt. Arbeid wordt tevens verplaatsing naar rustiger maanden.

Tijdens herplanting zijn oude bladresten te verwijderen om plaats te maken voor frisse gezonde hergroei. Bijvoorbeeld voor phlox, salvia en echinacea.

Verder luistert de diepte van de herplanting nauw. Bovengronds gelijk- en groenblijvende planten (Campanula persicifolia, lavendel) of geheel ondergrondse planten (echinacea) zijn zelfs iets dieper te planten of licht te bedekken.

Campanula portenschlagiana moet echter iets hogerop geplant worden, zodat de plug zich zelf goed de grond in kan trekken. Te diep kan leiden tot groeiproblemen (een soort verstening) en zelfs wegval.

  • Stek/zaai

De eerste plantingen van nieuw gestekte en gezaaide vaste planten breekt aan. In tegenstelling tot de big plugs is dit uitgangsmateriaal minder afgehard. Na planting minimaal 8 tot 15°C aanhouden voor een betere weggroei. Na het aanslaan kan dan de temperatuur eventueel weer iets zakken.

  • Luis

Blijf de komende periode gewassen op luis controleren. Doronicum is een geliefde plant voor luis. 

  • Bevriezen

Denk bij buiten staand gewas zoals Primula denticulata, vooral de wiite variëteit, erom dat de aangelegde knop bij een late (strenge) vorst kan bevriezen. Hierbij kan de bloei verloren gaan.

Jan Eppinga
Florensis

  • Column Thomas Fransen

    Next page

    26.

  • Vakgenoot: Wim Ammerlaan

    Next page

    28.