Log in om toegang te krijgen tot het magazine

Loading...

BRANDED CONTENT

Een goede productfoto verdient zichzelf terug

Ruud Hamel (r) en Gerard Vellekoop: ’Een teler moet zich er bewust van zijn dat een kwalitatief goede en betrouwbare foto de prijs van zijn product kan bepalen.’

Hortipoint Mediaproducties in samenwerking met Ruud Hamel Fotografie

Een productfoto wordt vele malen per week door kopers gezien. Zo’n digitale foto moet dus top zijn. ,,Het is een visitekaartje dat zichzelf terugverdient’’, stellen Ruud Hamel en GerardVellekoop van Ruud Hamel Fotografie uit Hoek van Holland.

Even snel met je telefoon vanaf het tuinpad een fust bloemen fotograferen, gaat je geld kosten. Dat moet je niet willen”, zegt fotograaf Ruud Hamel van het gelijknamige bedrijf uit Hoek van Holland. Toch zijn er nog telers die een dergelijke foto aanleveren als ze bloemen aanvoeren bij de veiling.

Bloemist Debby Brekelmans van Snijder Bloemen uit Den Haag ziet de foto’s voorbijkomen als ze op de tribune van veiling Rijnsburg zit. „De kwaliteit van de foto’s wisselt”, stelt ze vast. Telers hebben zeker een slag gemaakt, vindt ze. Maar ze heeft ook ervaringen waarover ze minder lovend is. Ze toont een productfoto van portulaca, een mooie ronde bolplant met vrolijk gekleurde bloemetjes. En daarna laat ze de foto zien die ze zelf maakte van de portulaca die ze kreeg. „Dat is toch geen strakke bol?”, zegt ze bijna verontwaardigd. „Dat is één grote, ruige ragebol. Dat ziet er totaal anders uit.”

Als het product niet voldoet aan de foto, kunnen kopers het af laten keuren door de keurmeester van de veiling. Maar van reclameren krijgt de bloemist geen goed humeur. „Het kost tijd, de teler krijgt een boete en ik snap het ook niet”, zegt ze met lichte irritatie in haar stem. „Zo’n slechte foto die niet lijkt en waar dan zo’n rood kruis doorheen komt, dat wil je toch niet als teler? Ik vraag me af: is het maken van een goede, actuele foto nou echt zo veel werk?”

Een slechte foto die niet lijkt met een rood kruis er doorheen, dat wil je toch niet als teler!

Debby Brekelmans, Bloemist in Den Haag

20 seconden

Volgens fotograaf Ruud Hamel is het antwoord op die vraag ronduit nee. „Veel telers denken dat het maken van een goede foto veel tijd kost. Maar als je de spullen hebt staan en de camera is gekoppeld aan de EAB-software in de computer, dan is een foto die voldoet aan de veilingvoorschriften binnen 20 seconden gemaakt.”

Met zijn compagnon GerardVellekoop runt hij sinds 2007 een bedrijf gespecialiseerd in productfotografie voor de sierteelt. „Toen de veiling in Naaldwijk met beeldveilen begon, benaderden ze ons.” Sindsdien maken de twee fotografen productfoto’s voor kwekers, richten ze op locatie compacte fotostudio’s in, plegen ze onderhoud aan fotostudio’s en apparatuur die kwekers al hebben staan en leerden ze ongeveer 700 telers en exporteurs in binnen- en buitenland hoe ze zelf goede productfoto’s kunnen maken.

Eén van de eerste klanten die bij Hamel een cursus productfotografie volgde was Menno van Es. Van Es runt tegenwoordig marketing- en verkooporganisatie The Green Brand Factory en begeleidt zo’n 25 aangesloten siertelers bij de vermarkting van hun producten.

Fotografie wordt door het beeldveilen en alle digitale ontwikkelingen alleen maar belangrijker, is zijn overtuiging. „Een productfoto op Floriday wordt vele malen per week door kopers gezien. Zo’n digitale foto moet dus top zijn. Want als je een slechte foto hebt, vraagt de eindkoper zich af: moet ik hier wel zijn?” „Een productfoto is je visitekaartje”, zegt ook Hamel. „Het gaat erom dat je een kwaliteitsfoto aanlevert die recht doet aan de werkelijkheid en die niet leidt tot een teleurstelling.”

Planning

Van Es adviseert telers om het maken van foto’s in te plannen. „Doe je dat van tevoren niet, dan komt het er door drukte niet meer van”, is zijn ervaring. Bij bloeiende planten en bloemen is het aan te raden om per partij nieuwe foto’s te maken. Bij producten die minder veranderlijk zijn, leg je vast op welke momenten in het seizoen je gaat fotograferen. „Regel dat er een fotograaf van buiten komt of zorg dat je zelf de spullen hebt staan zodat je direct aan de slag kunt.”

Het is soms even zoeken in de schuur waar er ruimte is om een fotostudio op te bouwen, weten Ruud Hamel en Gerard Vellekoop. „Maar een teler die zich ervan bewust is dat een kwalitatief goede en betrouwbare foto de prijs van zijn product kan bepalen, weet altijd wel een plekje vrij te maken.” Veel ruimte is ook niet nodig: een hoekje van 2 bij 2.5 m is al voldoende. Ruud Hamel Fotografie levert de benodigde apparatuur (camera, lampen en een achtergrondrol in wit of grijs), maar het is ook mogelijk om de ruimte in te richten met apparatuur die de teler zelf heeft gekocht.

De fotograaf koppelt de camera aan de computer en regelt de instellingen. „En eigenlijk is het daarna een kwestie van gewoon beginnen. Het leukste vind ik het om mensen het fotograferen aan te leren”, zegt Gerard Vellekoop. En dan doelt hij niet op de techniek, want het liefst zou hij alle knoppen van de camera eraf halen zodat mensen er niet meer aan kunnen zitten. Nee, het gaat hem erom dat mensen leren kijken: zitten de lasnaden van de hoes wel op de goede plek? Hoe zorg je ervoor dat je geen lelijke schaduw op de achtergrond krijgt? Welke positie neem je in om een moeilijk te fotograferen bloem als anthurium zo goed mogelijk in beeld te brengen? „Voor dat soort zaken moeten mensen oog krijgen.”

Onlangs nog gaf Vellekoop, nadat hij bij een grote bloemenexporteur een fotostudio installeerde, een workshop aan zeven medewerkers van het bedrijf. Terwijl de medewerkers oefenden met het maken van foto’s, leverde Vellekoop verbeterpunten aan. „Betere foto’s leren maken gaat best snel. Al na een ochtendje merkte één van de mensen op: zulke goede foto’s hebben we nog nooit gehad.”

Bloemist Debby Brekelmans toont een voorbeeld van een productfoto waar zij minder lovend over is. Boven portulaca, een mooie ronde bolplant met kleurige bloemetjes. Onder een zelfgemaakte foto van de portulaca die ze kreeg. „Dat ziet er totaal anders uit.”

Hortipoint Mediaproducties in samenwerking met Ruud Hamel Fotografie. Dit artikel valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Menno van Es
Debby Brekelmans
  • Particuliere verkoop beste kanaal om noviteiten te testen

    Next page

    23.

  • Biodiversiteit per gebied aanpakken

    Next page

    25.