Kijk op de week

Kijk op de week

Nieuwe technieken, nieuwe namen

De innovaties van dit moment liggen vooral op het digitale vlak. Dat valt ook op bij het maken van deze editie, waarin vakbeurs GreenTech een hoofdrol heeft. Kunstmatige intelligentie doet overal zijn intrede, dus ook in de tuinbouw. Autonoom telen, ofwel je teelt door de computer laten regelen? Het is dichterbij dan je denkt.


Het implementeren en gebruiken van de benodigde nieuwe technieken en software is moeilijk, constateren meerdere leveranciers. Ze beamen dat het via hun platforms en dashboards wel eens fout kan gaan. Maar dat kan je met een navigatiesysteem in de auto ook overkomen. Over het geheel genomen ben je toch beter af met die nieuwe manier van telen, zeggen de leveranciers.

Nederland loopt voorop in de combinatie van kunstmatige intelligentie en expertise in de glastuinbouw, zegt Harm Maters, voorzitter van Avag en juryvoorzitter bij de GreenTech Awards. Hij spreekt al over e-growing. Hier moeten we volgens hem met groepen van bedrijven aan werken om sneller stappen te kunnen zetten.

Wageningen Universiteit & Research organiseerde vorig jaar een internationale wedstrijd, waarin teams middels e-growing komkommers moesten telen. Teams zonder groene kennis of groene achtergrond kwamen het verst. Afwachten hoe het de komende challenge gaat, ditmaal met cherrytomaat als gewas. Inderdaad, nog geen sierteelt, maar dat komt omdat voedselproductie mondiaal een belangrijker vraagstuk is.

Opvallend is het aantal nieuwe aanbieders van sensoren, software en dergelijke. Bekende leveranciers staan zeker niet stil, maar wat Nokia overkwam bij de opmars van de smartphones neem ik zeker mee bij een rondje GreenTech.

Hans Neefjes
vakredacteur