Log in om toegang te krijgen tot het magazine

Loading...

BRANDED CONTENT

Goede wateropslag levert geld op

Bij de Verenigde Groenten Tuinders (VGT) in Terneuzen installeerde Genap een drietal waterbassins, voorzien van een semi gesloten afdekking die ervoor zorgt dat golfslag, algen en verdamping geen effect hebben op de kwaliteit van het opgeslagen water. In totaal wordt hier 90.000 m³ water opgeslagen ten behoeve van een 150.000 m² kas.

Hortipoint Mediaproducties in samenwerking met Genap

Genap ontwikkelde zich de afgelopen decennia tot een serieuze totaalleverancier van onder meer waterbassins, foliebekledingen en afdeksystemen. De komende jaren wil het bedrijf meer betekenen voor de tuinbouw en de wereld daaromheen. Met duurzame oplossingen en vooruitstrevende innovaties in wateropslag.

Vanaf de oprichting in 1951 biedt Genap, voluit Groenvelds Eerste Nederlandse Agrarische Plasticindustrie, oplossingen voor de opslag van veevoer en later ook mest. Als het bedrijf in 1961 van Noord-Holland naar Gelderland verhuist, wordt ook de tuinbouw nadrukkelijk opgezocht. Vanuit ’s-Heerenberg ontwikkelt Genap wateropslagsystemen en stoomzeilen. In de jaren erna volgen tal van vernieuwende waterdichte folies voor de bekleding en afdekking van silo’s en bassins. Bovendien wordt een ’hydroponic systeem’ op de markt gebracht voor de teelt op water.

Genap onderscheidt zich vooral door maatwerk en kwaliteit, meent directeur Dick van Regteren. „Wij maken al onze producten op maat omdat bedrijven en de omstandigheden nooit hetzelfde zijn. Bij wateropslag in het Westland heb je gedurende het jaar te maken met temperaturen tussen de -10ºC en 30ºC in combinatie met een relatief lage UV. Bouw je een silo of bassin in de Verenigde Arabische Emiraten, dan is er juist sprake van een hoge UV en temperaturen die altijd boven de 30ºC liggen. Dat betekent dus dat we een Nederlandse kweker in de eerste plaats moeten helpen om algengroei tegen te gaan, terwijl in de Emiraten vooral verdamping een issue is. Daardoor worden verschillende eisen gesteld aan de materialen die wij toepassen.” 

Volgens Van Regteren volstaat daarom niet één standaardoplossing. Al is het uitgangspunt volgens hem wél altijd gelijk: duurzaam omgaan met water. „Water wordt steeds schaarser. Daarom is het belangrijk om het zoveel mogelijk te hergebruiken, ook in de tuinbouw. Niet alleen om aan de wettelijke eisen te voldoen, maar ook om het klimaat de aandacht te geven die het verdient.”

Silo’s en bassins

In haar aanbod maakt Genap onderscheid tussen watersilo’s en waterbassins. Bassins worden veelal toegepast voor de opslag van grote volumes water. Voordeel is dat een waterbassin op praktisch elke locatie en in elke gewenste vorm kan worden gegraven.

Genap levert de foliebekledingen en materialen. Door middel van
satellietmeting worden de bassins ingemeten, waarna een pasklaar zeil wordt geproduceerd van de waterdichte kunststoffolie Aquatex®. Deze folie, die geschikt is voor regen- en recirculatiewater, werd speciaal voor wateropslag in de tuinbouw ontwikkeld. Als het bassin gereed is voor gebruik, moeten afdeksystemen vervolgens voorkomen dat algengroei en verdamping ontstaan. Dit kan door middel van een drijfzeil of spanzeil of zelfs door te kiezen voor een volledig gesloten waterbassin.
Alternatief voor een bassin is een silo. Silo’s worden onderverdeeld in long-panels en short-panels. Long-panel silo’s zijn ontwikkeld om handmatig te worden geïnstalleerd en worden modulair opgebouwd uit gegolfde staal­panelen van minimaal 0,8 of 1,0 mm dikte. De hoge treksterkte maakt de silo robuust en geschikt voor de opslag van vloeistoffen, waaronder dus water. 

De long-panel silo’s worden geleverd in diameters van 2 tot 31 meter en een hoogte tussen de 1,5 en 4,5 meter. De platen zijn standaard verzinkt, maar kunnen voor meer duurzaamheid en langduriger bescherming worden gecoat met Super Vinyl Thermoplast, ook wel bekend als Plastisol. Deze coating heeft een laagdikte van 200 Mµ aan iedere zijde van de
panelen. 

Het enige verschil van short-panel silo’s ten opzichte van long-panels, is dat short-panels een maximale paneellengte hebben van 2,3 meter. Dit formaat is speciaal ontwikkeld om de silo’s dwars geplaatst in een vrachtwagen of container te kunnen transporteren. Hierdoor is het product uitermate geschikt voor export. Het gewicht per panel is lager, dus handmatig makkelijker te verwerken en het transportvolume wordt beter benut.

 

’Onze ambitie is een afdekfolie te creëren waarin zonnecellen zijn geïntegreerd’

 Dick van Regteren, directeur Genap

Gesloten opslagsysteem

Vanuit haar duurzame ambitie, ontwikkelde Genap de GenaFlexstore, een gepatenteerd gesloten opslagsysteem voor watersilo’s. Door integratie van silobekleding en drijvende afdekking wordt een compleet gesloten eenheid gevormd die algengroei tegengaat en vervuiling van het water van buitenaf voorkomt. Bovendien gaat er geen water verloren door verdamping, waardoor de opslagcapaciteit van de silo maximaal kan worden benut. Het systeem, dat zowel geschikt is voor de opslag van regen- als drainwater, is gemaakt van hoogwaardige, versterkte en UV-bestendige materialen, waardoor de levensduur wordt vergroot. Extra voordeel is dat het zonder grote aanpassingen kan worden gemonteerd in bestaande silo’s. Dat maakt de GenaFlexstore dus ook interessant voor kwekers die al over silo’s beschikken, maar toch een duurzame oplossing willen op hun bedrijf.

Volgens Van Regteren kiezen nu vooral kwekers van een hoger niveau voor GenaFlexstore. Hij betreurt het dat de waarde van wateropslag nog altijd wordt onderschat. „Schoon water in een kas is van levensbelang. Maar veel ondernemers zien wateropslag nog altijd als een kostenpost en minder als een duurzame investering. Dat komt ook doordat veel collega-
aanbieders concurreren op prijs. Kwekers worden daardoor verleid om goedkopere materialen aan te schaffen met een mindere kwaliteit en een kortere levensduur. Wij willen juist hoogwaardige materialen en oplossingen bieden die op termijn geld opleveren. Doordat er minder problemen ontstaan met de waterkwaliteit, doordat de druppelsystemen minder vaak verstopt raken en doordat het makkelijker is om algen en vuil te voorkomen en verdamping tegen te gaan.”

Zonnecellen integreren

Genap zal daarom via wederleveranciers in gesprek blijven met kwekers en blijven focussen op verdere innovatie en verduurzaming. Zo wordt bij de productie nu al rekening gehouden met de CO2-footprint door duurzame materialen toe te passen. Het ultieme doel is om te werken volgens het cradle-to-cradle-principe, waarbij alle grondstoffen volledig worden hergebruikt zonder hun waarde te verliezen.

Genap participeert daarnaast in een project waar Van Regteren veel van verwacht. „Samen met HyEt Solar werken wij aan een zonnefolie waarmee we in de toekomst in feite energie uit water kunnen halen. Je ziet nu al bassins waarop zonnepanelen drijven, maar onze ambitie is om een afdekfolie te creëren waarin zonnecellen zijn geïntegreerd. Op die manier kunnen wij kwekers helpen om water op een verantwoorde en veilige manier op te slaan en tegelijkertijd energie te produceren en hun bedrijf te verduurzamen.”

Verder worden ontwikkelingen op het gebied van waterbeheer op de voet gevolgd. „Wordt de opslag van regenwater straks verplicht? Hoe kunnen we dat dan beter doen dan nu? En hoe kunnen we de beschikbare ruimte in en om de kas daar zo optimaal mogelijk voor benutten? Met dat soort vraagstukken en meer zullen wij ons bezig blijven houden.”

Hortipoint Mediaproducties in opdracht van Genap 
Dit artikel valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie

  • Concept met waterplant leent zich prima als kamerplant

    Next page

    20.

  • Vakgeluiden

    Next page

    22.